Klubbverksamhet

Det är i 4H-klubben du är med om huvudsaken av 4H:s verksamhet. Du bestämmer själv tillsammans med de andra medlemmarna i klubben vad ni ska göra i just er klubb. Din favoritaktivitet i 4H kan bli allt från att virka mössor till att spela teater eller ta hand om djuren på 4H-gården. Som du förstår är det ganska fritt vad man kan göra i 4H. Det som ändå är likt mellan olika 4H-klubbar är gemenskapen och att man vill lär sig nya saker. Klubben är basen i 4H:s föreningsdemokrati. Där utses en styrelse av medlemmarna på årsmötet enligt traditionella demokratiska former. Det som är viktigt när du sitter i styrelsen är att du är intresserad av att planera och utföra klubbens verksamhet. Erfarenheterna från att ha suttit med i en klubbstyrelse har man ofta nytta av i andra sammanhang i skolan eller när man ska söka jobb.

Starta en egen 4H-klubb

Tycker du att det skulle vara kul att gå med i 4H, men kanske finns det ingen aktiv klubb nära dig. Inga problem, starta en egen 4H-klubb. För att starta en 4H-klubb behöver ni:

  • Vara minst 5 personer i åldern 6–25 år.
  • Ha idéer om vilka aktiviteter ni vill ha i er 4H-klubb.
  • Gärna ha hjälp av någon vuxen när ni ska starta er 4H-klubb. Självklart kan även t.ex. ett gäng föräldrar starta en klubb för barnen.

Då får ni hjälp med:

  • Ett startkit med allt material ni behöver för att starta er klubb.
  • Ett startbidrag på 500 kr från Norrbottens länsförbund.
  • Att bilda en styrelse och hålla era första träffar.
  • Tips och idéer till olika aktiviteter
  • Information om övrig verksamhet i länet och i andra klubbar.

Alla nya klubbar får en kontaktperson som man kan ta hjälpa av vid starten av den nya 4H-klubben. Denna person kan även hjälpa till med att hålla möten, bidragsansökningar och styrelseutbildning.

Funderar du på att starta en egen 4H-klubb? Eller vill du ha mer information? Skicka ett mail till info@norrbottens4h.se

Vad har 4H-klubbarna för typ av verksamhet?

I Sverige finns det flera hundra 4H-klubbar spridda över hela landet. Det är ganska fritt vad man kan göra i 4H och de olika klubbarna bestämmer själv vilken typ av verksamhet som ska bedrivas. Det alla 4H-klubbar har gemensamt är gemenskapen och att man vill lära sig något nytt. En del klubbar (som t ex Stråkanäs 4H-klubb) har en 4H-gård med och djur.
Som 4H-are kan man även åka på kurser och läger där Rikslägret är årets höjdpunkt för många medlemmar. Det finns även möjlighet att besöka andra länder inom ramen för IFYE (International Farm Youth Exchange) eller delta i andra internationella arrangemang.  Som medlem kan du ha ett eget 4H-företag, läs mer om 4H-företag här.